Hoe herken je een diabetische voet?

Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van: koude voeten door een verstoorde bloedsomloop. tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade. wondjes die niet snel genezen.
 

Ongeveer 30% van alle mensen met diabetes heeft problemen met de huid. Stabiele bloedglucosewaarden verkleinen de kans hierop. Heb je rare plekjes of vlekjes? Ga dan naar de huisarts of bespreek het tijdens een controle. Je wordt dan doorgestuurd naar een dermatoloog.

Hieronder vind je de meest voorkomende huidklachten bij diabetes.

Diabetische dermopathie

Ovale plekjes die eerst rood en verdikt zijn, daarna gaan ze schilferen en blijven er lichtbruine plekjes over. Ze worden ook wel suikerplekken genoemd. Je vindt ze vaak op je scheenbenen en soms op je onderarmen of dijen. Ze kunnen zomaar ontstaan of na een wondje. Ze geven vaak geen klachten en er is helaas niets aan te doen. Diabetische dermopathie komt voor bij 30 tot 60% van de mensen met diabetes.

Lipodystrofie: spuitplekken

Door het spuiten van insuline kunnen spuitplekken ontstaan. Het onderhuids vetweefsel wordt dan aangetast. Vet kan verdwijnen of het weefsel kan verdikken. Je kunt dit voorkomen door steeds op een andere plek te spuiten.

Scleroedema diabeticorum

Een verharding van de huid van de nek, de schouders en de rug. Je hebt hierdoor minder bewegingsvrijheid. Verharding van de huid van de handen en vingers komt ook voor, vooral bij mensen met diabetes type 1. Je kunt de verharde huid behandelen met UVA-1 lichttherapie. Je wordt dan zes weken lang, drie keer per week, blootgesteld aan dit licht. Deze aandoening komt voor bij 2,5 tot 14% van alle mensen met diabetes.

Necrobiosis lipoidica

Dit is een zeldzame aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen. Het zit meestal op je scheenbenen, maar soms ook op je armen, gezicht, buik of handen. Het begint met roodbruine bultjes. Deze worden groter en kunnen samenvloeien tot een grote plek met verharde rand. Het midden van de plek ligt lager en wordt steeds dunner. Deze plekken gaan makkelijk open en genezen slecht. Behandeling kan met:

  • Hormoonzalf- of injecties: bij beperkte plekken om uitbreiding te voorkomen. Dit kan invloed hebben op je bloedglucosewaarden.
  • Psoralenen-UVA: lichttherapie.
  • Goede wondverzorging als de plek open is gegaan.

Granuloma annulare

Rode, wat verhoogde ringen, die vooral voorkomen op de handen en soms op de voeten. In de uitgebreide vorm komen ze ook voor op knieën, oren, elle bogen, buik, borst, rug en nek. Soms geneest het vanzelf en ontstaat er een ringvormig litteken. De behandeling is hetzelfde als bij Necrobiosis Lipoidica. Bij uitgebreide vormen kun je antimalaria of antilepra tabletten krijgen. Vrouwen hebben meer kans op deze aandoening en het komt vooral voor als je al langer diabetes hebt.

Acanthosis Nigricans

Donkere, fluweelachtige plekjes in de oksels, liezen, onder de borsten en soms in de nek. Het komt vaak voor bij overgewicht. Je kunt de plekjes behandelen met een vitamine A zalf of met salicylzalf. Ook afvallen kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.

Vitiligo

Hierbij ontstaan er witte, pigmentloze vlekken. Deze doen niet pijn en jeuken niet. Ze zijn wel extreem gevoelig voor verbranding door de zon. Behandeling met lichttherapie (UVB) is redelijk succesvol.