De functies van onze huid

Onze huid heeft een oppervlakte van maximaal twee vierkante meter en is het grootste menselijke orgaan met een gewicht van tien tot twaalf kilogram. Het vervult uitgebreide taken: ongeveer twee miljard huidcellen beschermen ons tegen mechanische schade en pathogenen, evenals tegen onderkoeling, oververhitting of zelfs uitdroging.

De huid kan echter alleen aan deze talrijke functies voldoen als de buitenste beschermende laag van de huid, de natuurlijke huid barrière bestaande uit een hoornlaag en hydrolipidenfilm, intact is.

 

Bij een zwakke hydrolipidenfilm van de huid kan het vocht ontsnapt makkelijker

De hoornlaag, de eerste beschermlaag van de huid, heeft vitale functies die afhangen van een goede activiteit van de huid. Wanneer ze verzwakt is, breekt de huidbarrière en wordt de huid kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. Dit heeft een rechtstreekse invloed op de keratinocyten, die de lipiden produceren ter hoogte van de opperhuid.

De hoornlaag kan je voorstellen als een muur: de hoorncellen zijn de stenen, de tussenliggende vetten (lipiden) vormen de mortel en sluiten de hoornlaag af tegen externe factoren.

De hydrolipidenfilm (buitenkant van de huid van de huid) is een combinatie van de secreties van zweet en talgklieren, de eigen lipiden van de huid en splijtingsproducten van het verhoorningsproces van de huid en water.

Een gezonde, elastische huid heeft voldoende vocht nodig. Het watergehalte van de hoornlaag ligt meestal tussen de 10 en 20 procent. Als het minder dan 10 procent is, ziet de huid er dof en ruw uit, hij is droog.

 

Droge huid

Een droge huid heeft niet genoeg natuurlijke vocht inbrengende factoren, vooral ureum. Deze stoffen binden het vocht in de hoornlaag en de hydrolipidenfilm en beperken de verdamping van water door het huidoppervlak in de lucht.

Voor de droge huid is het gehalte aan natuurlijke huidvetten verminderd. De hoornlaag wordt dus niet langer volledig afgesloten en de vorming van de hydrolipidenfilm wordt belemmerd.

De barrièrefunctie is verstoord, de huid verliest vocht en wordt kwetsbaar voor schadelijke milieu-invloeden.

 

Voeten in focus!

Juist de voeten zijn bijzonder gevoelig voor vochtverlies.

De dunne huid op de hiel van de voet heeft weinig talgklieren, op de zolen ontbreken ze volledig.

Vooral hier kan een droge huid zeer onaangenaam zijn, als er door ernstige keratinisatie (het proces waar bij huid zich ontwikkeld tot eelt) barsten en scheuren optreden, wat niet alleen onaangenaam, maar zelfs pijnlijk kan zijn wanneer deze door uitdrogen zo barsten dat er een scheur in de onderliggende huis ontstaat (dit noemen wij kloven)